fbpx

Kulör i glasveranda?

Vi bygger just nu en glasveranda till vårt hus byggt 1900. Då mycket av originaldetaljerna är kvar i huset vill vi verkligen ge glasverandan en chans till att synka med det. När jag letat efter gamla bilder verkar det mest vanligt att man använde pärlspont i en glasveranda (och inte ex. tapet). Stämmer det? Och i vilken färg och nyans ska vi isåfall måla pärlsponten? Tak? Lister? Det är svårt att hitta bilder på något som har originalfärgsättningen. Vi bor i Ångermanland, utifall att det finns lokala skillnader som kan påverka svaret!

Svar:

Förra sekelskiftet var en färgrik period och det kan finnas många varianter på färgsättning. Det var till exempel inte ovanligt med mörkare kulör på socklar, foder och lister och även dekorationsmålning förekom. Men det fanns även enklare varianter. Ett tips är att kontakta länsmuseet och fråga deras byggnadsantikvarier om det finns fotografier eller annan dokumentation på glasverandor från perioden och området. Lät er inspireras och ta upp färger från resten av huset för att knyta ihop helheten.

Pärlspont var väldigt vanligt, verandorna var oisolerade och tapeter klarar inte fukt lika bra som trä. Pärlsponten målades ofta i ljusa kulörer men aldrig helt vitt.

keyboard_arrow_up