fbpx

Frågeställare: Anders Block
Hej En del av en fönsterkarm är rutten och jag ska byta ut denna del på plats. Jag har tagit bort så mycket som är lämpligt och det är bra trä med några mindre partier med lite ”dåligt” trä kvar. Jag tänkte ”dränka” in träet med linolja/balsamterpentin men det finns ett problem som jag undrar över: Det finns drev som kommer att bli indränkt med linoljeblandeningen. Jag har svårt att avgöra om det är lindrev eller drev av annat material, det är i vart fall inte glas- eller stenull. Om det är lindrev eller drev i annat material, finns det risk för självantändning eller kan jag med lugnet i behåll dränka in trä, och drev, med linolja? Tack på förhand! Med vänlig hälsning Anders Block Och finns det möjlighet att få svaret mejlat till: andersblock@bredband.net

Svar:
Linolja kan självantända i trasor och andra porösa material. Därför skall man alltid dränka linoljetrasor i vatten eller slänga dem i lufttäta kärl. Om det finns risk för att porösa material suger upp linoljan skulle jag välja att pensla halvoljan på träet istället. Tänk också på att en alltför fet yta blir en sämre grund för färg.

keyboard_arrow_up