Vi bor i ett lägenhetshus byggt 1939 med smala fönsterbänkar i marmor. De är mycket slitna, med stora jack och gropar i skivorna, så vi vill gärna byta dem och antingen ersätta dem med bredare sten/marmorbänkar bänkar i målat trä. Problemet är att bänkarna sitter monterade fönstersmygarna, så frågan är om de går att ta bort på något enkelt sätt utan att skada fönsterinfattningen.
Vi har fått godkänt från bostadsrättsföreningen att byta bänkarna, så det är inget problem, men vi undrar hur det ska göras och om ni känner till några hantverkare som kan göra sådant. I samband med att bänkarna tas bort skulle vi gärna också sätta de nya bänkarna 2-3 cm lägre än de är nu, eftersom bänkarna nu sitter väldigt tätt mot fönstrets nederkant på ett sätt som inte är så snyggt. Det innebär att man i så fall måste ta ner lite av insidan av väggen som fönsterbänken nu vilar på.
Fönstersmygarna är djupa (ca 25 cm) så det finns gott om plats att fästa en bredare fönsterbänk.
Svar:
På bilderna ser fönsterbänken fin ut, vackert patinerad, gedigen och mycket tidstypisk. Svår att ersätta. Synd att de är så smala. Tyvärr finns det nästan inga stenkonservatorer kvar som kan laga skador på ett korrekt sätt. En sökning på nätet kan eventuellt ge en träff i er region. Det är också svårt att hitta hantverkare som kan göra ett lika fint jobb, det blir ofta fula skador i putsen när man demonterar och monteringen blir sällan lika bra. En fönsterbänk i trä ser inte lika exklusiv ut men man kan överväga att komplettera med en utskjutande del, ungefär som på bilden ovan som målas in så att den ser ut som bänkskivan. Kontakta i så fall en dekorationsmålare.
En aspekt är att en långt utskjutande bänkskiva försämrar radiatorns verkningsgrad, en springa som på bilden förbättrar detta något.
Att bila ned fönsterbrösningen för en lägre höjd och montera nya skivor kräver skicklighet. Rådgör med era länsombud om de känner till någon duktig murare och stenfirma i ert län.
Är en oberoende, ideell förening som jobbar för skydda, vårda och bevara byggnader och bebyggelsemiljöer från alla tider. Det gör vi genom att skapa opinion, sprida och förmedla kunskap om byggnadsvård, beprövad byggnadsteknik och hållbart byggande.