fbpx

Går det att rädda putsen?

Det börjar bli dags att ta in offerter angående vår fasad. Vi bor i ett reveterat hus från 1917 där originalputsen fortfarande sitter kvar. Av vad jag förstår sitter denna på spiktegel.

Men, på glada 70-talet valde man att slå in hela huset i träpanel (lockpanel). Huset är inte tilläggsisolerat och fönster+dörrar är inte utflyttade. Vi har nu börjat rivit en del panel och är förvånade över hur fin putsen ser ut. Inga bomljud och endast några enstaka mindre sprickor samt trasiga omfattningar vid fönster. Dock alla dessa hål efter spik som fäst in läkten. När jag nu pratat med en första murare tror han det blir svårt och dyrt att försöka renovera putsen. Dels för att läkten legat mot putsen under lång tid, men också för att spikarna i teglet antagligen är sönderrostade och att putsens livslängd anses vara förbrukad.

Är det så illa att vi behöver ta ned både befintlig puts och spiktegel för att sen börja om från noll? Hur ska vi tänka ekonomiskt?

Om vi skulle riva all puts och ”börja om”, vilken puts bör vi gå på? Blivit föreslagna KC-puts, men magkänslan säger kalk. För- och nackdelar?

Svar:

Gratulerar till vad som ser ut som en väldigt fin orginalputs. Väldigt vacker.

I ert fall skulle jag vilja att ni lägger upp er renovering i lite steg. För att kunna göra en bra bedömning i vilket skick putsen är så behöver man faktiskt ta ner all panel och sedan göra en noggrann undersökning. Lagning av hål efter läkt är ett ganska enkelt arbete, dock lite tidkrävande och experimenterande för att få fram ett bra lagningsmaterial som smälter in i fasaden, men värt arbetet.
Bom som sitter utan sprickor är inte heller något problem och behöver oftast inte åtgärdas.
Det som kan vara ett problem är om spikteglets infästningar är dåliga i för stor omfattning, men här krävs en undersökning på plats av någon med praktisk erfarenhet av just spiktegelkonstruktion. Enstaka säkringar är inget ovanligt eller svårt arbete. Ta råd från fler än en hantverkare och var noga att de har erfarenhet av just denna konstruktion (tyvärr är det inte många).

Om det är så att ni blir tvungna att börja om så skulle jag få er nuvarande puts analyserad, både när det gäller bindemedel men även ballasten. I ert fall så har ni en väldigt tidstypisk, vacker och karaktäristisk puts där ballasten (stenen) är väldigt viktig för slutresultatet. Det finns företag som kan hjälpa er med detta annars kontakta ert lokala länsombud för hjälp.

Lite vägledning till putsarbeten finns i artikeln Råd till spannamurare. Även om ni inte gör jobbet själva så är det alltid bra att veta lite mer inför samtal med firmorna.

keyboard_arrow_up