fbpx

Byta ut spånet/torven i trossbotten.

Frågeställare: Tomas Johansson
Bor i trähus från 1913 som står på hörnstenar/mittstenar med småsten däremellan. Grunden är krypbar i början men sen ålningsbar. Vi ska totalrenovera köket och golvet är i dag plastmatta som ligger på masonite som är tätspikat på ett trägolv. Vi har besämt oss för att lägga in en ny Linoleummatta då vi inte vill ha trägolv i köket. Golven är väldigt kalla och där jag brutit upp golvet lite grann(vattenskada) så är det rejäl luftspalt mellan isolering och golvet och det forsar kalluft därifrån. Hade tänkt bryta upp golvet och bara fylla på isolering men då den verkar bestå av en blandning av torv (hårda klumpar)och spån så är tanken nu att byta ut den helt mot cellulosa-isolering, återvunna tidningar eller ny träfiberisolering. Tänkte också passa på att byta ut trossbottenbrädorna när allt ändå är öppet men vad ska jag byta ut det mot, tänkte själv använda råspont men fick tipset på ett byggforum att anv. oljehärdad board/massonit, vad anser ni är bäst? Och sen har jag också fått rådet att klä in trossbotten med vindpapp, är det ok att använda eller finns bättre alternativ?

Svar:
Åtgärderna beror lite på markförhållanden. Är det torrt i grunden kan man vindtäta så att inte så att det inte kan blåsa in under huset. Gärna långsam luftväxling men inte drag – den kalla vinterluften kyler av golvet underifrån och den varma sommarluften tar med sig hög luftfuktighet som kan kondensera under huset där det är svalt. Ofta är det bra att isolera mot marken med mineraliskt isoleringsmaterial så att temperaturen under huset höjs men då bör man ha koll på ventilationen.

Om trossbotten är torr behöver du inte åtgärda blindbotten och fyllning. Den gamla fyllningen isolerar också och det kan vara bökigt och dammigt att ta ut den. Däremot kan du spruta in kompletterande cellulosaisolering i facken så att det blir fullt. Passa på att vindtäta mellan väggstomme och grund med lindrev, lera eller vindpapp där du kommer åt. Det är även i de gliporna det blåser in.

Om du ändå väljer att byta blindbotten förespråkar jag råspont och sen kan du lägga duk på det. Råsponten är ett gediget material som tillåter en långsam fuktvandring och har ju visat sig hålla ganska bra genom åren.

Ovanpå golvet bör du undvika täta mattor, linoleum är ett gränsfall. Bäst är skurgolv.

keyboard_arrow_up