fbpx

Byta fönster

Frågeställare: Mikael
Jag har ett hus som är byggt 1936 och ligger på Sjövägen i Solna.
Huset är i 2 hela plan.
Samtliga fönster är från den tiden dubbla innåtgående med spröjs och espanjolett, vackra och bra.

På nedre våningen mot gatan är det ett stort ovalt burspråk med 7 fönster mot gatan.
Dessa är helt utan spröjs och mindre vackra.

Jag skulle vilja ha hjälp att hitta någon som kan ersätta dessa 7 befintliga fönster med nya med spröjs och i treglas teknik.

Var vänder jag mig?

Svar:
Jag skulle kunna svara på din fråga bättre om jag fick se en bild på ditt hus. Jag tror att det handlar om ett stort halvrunt burspråk som är så typiskt för den här tiden och då fanns det inte spröjs på dessa fönster. Min undran och tveksamhet gäller varför du vill ha spröjs på dessa fönster samtidigt som du vill ha dem bättre ur energisynpunkt. Det är enkelt att byta ut de gamla fönstren utan spröjs till nya energieffektiva fönster utan spröjs och då behåller du originalutseendet. Skall du ha spröjs så bör det vara riktig spröjs och då måste du ha ett enkelglas på utsidan som du kan kombinera med ett 2-glas isolerruta
utan spröjs i innerbågen. Förmodligen är glaset i dina gamla fönster dragit glas vilket syns som en liten vågighet i glaset. Nya fönster har alltid planglas som är ett dött glas. Tänk över vilken betydelse detta har när du skall välja nya fönsteer. Men mitt första råd är att behålla den ursprungliga fönstermodellen och avstå från spröjs. Ur energisynpunkt bör du välja ett fönster med U-värde max 1,2.

keyboard_arrow_up