fbpx

Byta 80-tals fönster på funkishus från 30-talet?

Vi vill byta våra fönster på vårt funkishus från 30-talet (murat). De flesta av fönstren som sitter där idag är troligen från 80-talet (brunlaserade (?) 2+1 fönster) och börjar bli dåliga, på södersidan är trät torrt och sprucket, vissa fönster går knappt att öppna (eller stänga igen). Vi har fått höra från andra, besiktningsman/byggnadsvårdare att de inte går att renovera. Byter vi fönstren så vill vi även flytta ut dessa då huset blivit tilläggisolerat (mineralull och ny tegelfasad) på 70-talet så fönstren sitter hemskt långt in och det ser förfärligt ut. Går det ens att flytta ut fönstren så långt som vi vill, dvs liknande originalutförande. Kan man fästa fönster mitt i luftspalten? Har läst att det är tekniskt dåligt och inte att rekommendera.
Bör vi fortsätta med 2+1 fönster eller kan man sätta in 2- eller 3-glas? Är det lönt med 3-glas i ett gammalt hus med självdrag?
Har tittat en del på träfönster som ska efterlikna gamla fönster, men som då har 2-eller 3-glas kassetter ändå. Går sådana fönster att underhålla? Hur ”dåligt” blir det med nytillverkade kopplade bågar jämfört med våra gamla 80-talsfönster?

 

Svar:

Via era länsombud kan ni komma i kontakt med en erfaren fönsterhantverkare som kan göra en åtgärdsbesiktning på plats och även upprätta ett upphandlingsunderlag. På din beskrivning låter det som att fönstren har tjänat ut men även till synes hopplösa fönster går ofta att renovera. Annars kan fönsterhantverkaren tipsa om företag som tillverkar kvalitetsfönster i originalutförande med kärnvirke. Idag sätter man ofta en lågemissionsruta i innerbågen som isolerar bättre och tar bort kallraset.

Normalt går det att flytta ut fönster eller sätta in nya fönster i fasadlivet vilket i de allra flesta fallen ger ett mer originaltroget utseende även om de inre smygarna blir djupare. Man isolerar då runt karmen med lindrev eller liknande så att det inte blir kondens eller fuktproblem. Om er väggkonstruktion skulle vara ett undantag kan bara avgöras på plats.

Glaskassetter isolerar bra så länge det är tätt mellan glasen. Tillverkarna ger i regel 10 års garanti på täthet men förr eller senare blir de otäta och mister sin isolerförmåga och måste bytas i sin helhet igen. Inom byggnadsvården vill man helst undvika dem för att de har en begränsad hållbarhet, de är också tunga vilket gör att bågarna kan skjuva och bli svåra att stänga. Dessutom släpper de igenom mindre ljus genom glasen och för att bågarna behöver göras bredare för att klara vikten. Läs mer om argument, artiklar med goda exempel och renovering på fonsterrenoveringensdag.se.

keyboard_arrow_up