Bröstpanel i skola byggd av tegel?

Vi bor i en skola byggd i tegel 1898 som genomgått en del omvandlingar, särskilt under 1970-talet. Har inte hittat några gamla bilder eller ritningar men har kommit fram till att det som nu är kök och två rum tidigare var skolsalen. Har kollat på bilder från skolsalar från tiden och sett att i princip alla har någon form av bröstpanel och vi vill gärna sätta upp det med. Har därför några frågor!
1. Kan vi utgå från att det funnits bröstpanel i salen? Fick en kommentar i ett forum om att det inte följer husets material (tegel)
2. Om man satte upp bröstpanel i trä även i tegelhus: hur fäste man den i väggen? Och har ni förslag på hur vi kan göra om vi vill sätta upp i en tegelvägg?
3. Bonusfråga: Även jag hittat en del bilder och fakta om byggnation av skolor under senare 1890-talet så letar jag fler källor. Har ni några bra tips?

På bilden ser ni väggen i fråga. Det finns en tydlig avdelning som jag tolkat som att nåt suttit på den nedre delen.

Svar:

Det var vanligt med bröstningspaneler i skolbyggnader vid den här tiden, även de uppförda i murverk. Linoljefärgsmålad panel gav ett bra skydd och var enkel att torka av och de övre delarna av väggarna och taket målades med vit limfärg som var känsligare men gav bra ljusreflektion. Panelen fästes med klippspik och kunde vara både liggande eller stående, kassetter förekom också som hölls fast av ett spikat ramverk. En enkel variant var att måla linoljefärg direkt på väggen till bröstningshöjd och avsluta med en bröstningslist. På länsmuseer och skolmuseer finns mycket fotografier för inspiration.