fbpx

Besök Stora Ekholmen i sommar

Välkommen den 28e juli!

Det är något särskilt med ön, här slumrar villor från 1800-talets senare hälft, mitt i grönskan på ön strax utanför Vaxholm. Årets byggnadsvårdsläger på Stora Ekholmen har varit omåttligt populärt och platserna tog fort slut. Nu erbjuds du möjligheten att tillsammans med öns ägare, Gunnar Haglund, upptäcka Stora Ekholmens historia.

Besöket är gratis, det enda du betalar för är biljetten för Vaxholmsbåten ut till ön. Därtill behöver du vara medlem i byggnadsvårdsföreningen.

Program

10:00, avresa med Vaxholmsbåt från Strömkajen, Stockholm.

11:00, anländer till Stora Ekholmen, där du hälsas välkommen av Gunnar Haglund som tar med dig på en hel timmes guidad visning runtom ön.

12:00, lunch med medtagen picknick.

Under eftermiddagen får du sedan besöka byggnadsvårdslägret som i år fokuserar på en full restaurering av öns växthus. Dessutom får du vara med och koka linoljefärg.

Avresa

En båt går klockan 14:30, vill du stanna längre kan du även ta avgången 16:30.


Anmäl dig här

* Begränsat antal platser,
*Tänk på att du måste vara medlem i Svenska byggnadsvårdsföreningen för att delta under dagen! Är du inte redan medlem, kan du bli det här.


 

Under 1870-talet växte större ”sommar-samhällen” upp runtomkring Stockholm, Stora Ekholmen var en sådan plats. Här byggdes tjusiga sommarnöjen av några av stadens mest framstående byggmästare. Familjen Grumme inköpte ön vid 1900-talets början och beslöt att behålla 1870-talskaraktären. I dag är byggnaderna öde och svårt förfallna, men arbetet att återställa dem och hela ön till sitt ursprungsskick är ständigt igång – i år restaureras öns växthus med hjälp av deltagare på vårt byggnadsvårdsläger. Växthuset kunde en gång tiden kunde stoltsera med egenodlade vindruvor, bara en sån sak!

keyboard_arrow_up