fbpx

Behöver hjälp med att identifiera färgen på byrån

Hej! Jag tänkte höra med er om ni har koll på arsenik i färg på gamla grejer? Möbler osv. Och hur man vet det? Jag har städat av ett gammalt skåp/byrå som är en ”mystisk” grön färg o tanken slog mig när jag var klar. Att det kanske var en giftig färg, ”giftgrön” alltså innehållandes arsenik. Hur tar jag reda på det? Och var jag förstått så förekommer bla arsenik samt andra tunga metaller i andra färger mer än bara grönt och blått, tex röda, bruna och grå, samt en del ockra, stämmer det? Och hur tar man reda på det? Jag har bilder.

Svar:

Arsenik fanns i kraftiga kulörer, vanligast gröna och då i tapeter. Det är sällan på målade möbler. På bilderna ser det ut som kromoxidgrönt. Knappast arsenik där, det man skall tänka på med gamla färger är när man slipar på dom. Alltid ha ett munskydd, för det är slipdamm som är farligast. Annars är pigmenten bundna till linoljan.

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

    OBS! Lägret i Näverkärr är nu fullt.
  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, men inte alltid specifika dieter. Var noga med att ange vad du har för matpreferenser så att lägret kan ta ställning till om det går att ordna.
    Observera att du behöver vara medlem i föreningen för att kunna delta på något av våra läger. Här kan du läsa mer om medlemskapen: https://byggnadsvard.se/medlem/medlemskap
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

maj 2020
juni 2020
Inget evenemang hittades!
Visa fler