Behöver hjälp med att identifiera färgen på byrån

Hej! Jag tänkte höra med er om ni har koll på arsenik i färg på gamla grejer? Möbler osv. Och hur man vet det? Jag har städat av ett gammalt skåp/byrå som är en ”mystisk” grön färg o tanken slog mig när jag var klar. Att det kanske var en giftig färg, ”giftgrön” alltså innehållandes arsenik. Hur tar jag reda på det? Och var jag förstått så förekommer bla arsenik samt andra tunga metaller i andra färger mer än bara grönt och blått, tex röda, bruna och grå, samt en del ockra, stämmer det? Och hur tar man reda på det? Jag har bilder.

Svar:

Arsenik fanns i kraftiga kulörer, vanligast gröna och då i tapeter. Det är sällan på målade möbler. På bilderna ser det ut som kromoxidgrönt. Knappast arsenik där, det man skall tänka på med gamla färger är när man slipar på dom. Alltid ha ett munskydd, för det är slipdamm som är farligast. Annars är pigmenten bundna till linoljan.