Möss som äter på ny lerklining

Hej!

Vi har nyss lagt på lerklining (grundputs) i två rum och under natten har möss gnagt på väggarna på flera ställen. Jag trodde att de inte gillade lera. Linhacken har dock linfrön i sig. Kan detta vara orsaken? Ska det vara frön kvar i linhacken? Jag har använt Gysinges linhack.

Man blir ju lite orolig att de även kommer att ge sig på ytputsen sedan. Hur kan man undvika detta?

Vänligen Martin C

Svar:

Möss gillar inte lera precis som du skrev utan troligen finns två förklaringar. Antingen vill dom in i huset/ rummet för att där leta mat. Du skriver inte vart dom gnagt på väggarna men om så är fallet borde du kunna se eventuell färdväg.
Det andra alternativet är att det i leran finns mat för dem, du gissade själv på att det skulle finnas linfrö kvar i hacket. Linfrö är mat för möss. Så länge som leran är våt så kan de känna lukten av mat men lerans unika egenskaper gör att när den väl torkat så kommer de inte att känna någon doft och då inte vara intresserade av att gnaga på väggarna.
Vilket fall som än är det rätta/ mest troliga så se till att leran torkar så snabbt ni kan. Efter det så är det föga troligt att mössen ger sig på leran. Och då kan ni lägga finputsen (som ni troligen inte behöver linhack i?).