fbpx

Badrum i timmerhus med krypgrund

Jag har ett torp som är byggt i omgångar där halva grunden är mullbänksgrund och halva är krypgrund. Den del där krypgrunden är ska nu bli hall och badrum. Trossbotten har rasat in och golvbjälkarna har murknat sönder. Nya golvbjälkar är på plats och nu håller jag på att återuppbygga trossbotten.

I hallen har jag byggt upp det nya golvet enligt följande (nerifrån och upp):
Råspont
Grålumppapp
Träfiberisolering
Golvspånskiva
Furugolv

I hallgolvet gör jag även en inspektions-lucka för att det ska gå att hålla koll på krypgrunden under hall och badrum.

I badrummet funderar jag på följande (nerifrån och upp):
Råspont
Grålumppapp
Träfiberisolering
Golvspånskiva med vattenburen golvvärme
Flytspackel
Tätskikt
Klinker

För att få till en ”Säkervatten”-vägg i badrummet har jag tänkt regla upp ytterväggarna (timmerstomme) och sätta konstruktionsplyfa osv. Eftersom jag ändå ska regla upp väggarna funderar jag på om det kan vara lönt att sätta träfiberisolering även i väggarna.

Hur ser ni på kombinationen träfiberisolering och tätskikt? Och ser ni några andra uppenbara problem som jag missat?

Svar:

Det hörs rätt tänkt i konstruktionen med trämaterial, som är bättre på att hantera fukt. Grålumppapp har jag inte någon erfarenhet av i trossbottnar, själv använder jag oftast Örnpapp AC350 (den är beprövad sedan 1920-talet och tillverkas fortfarande). Jag säger inte att lumppapp inte fungerar, det kan det gott göra men jag känner inte till någon sådan konstruktion. Uppvärmning i rummen gör stor skillnad för klimatet i trossbotten, det hjälper till att torka ut den fukt som uppstår av normal markfukt.
Kombinationen med träfiberisolering och tätskikt ska inte vara sämre än någon annan isolering och det finns byggtekniska fördelar. Bl.a. det som jag nämnde ovan om att trämaterial är bättre på att hantera fukt, så tillsammans med timmerväggen bidrar träfiberisoleringen till att konstruktionen har lättare att torka om ev. fukt skulle uppstå.
Generellt tycker jag att du är på ett bra spår med renoveringen, kör på!
Frågan är besvarad av Niklas Turesson, Alla Tiders Hantverk AB, Nyåker
keyboard_arrow_up