fbpx

Åtgärda fönster från 1980-talet i sekelskiftsbyggnad?

Projektet handlar om en ombyggnation av en vindsvåning på Östermalm i Stockholm. Byggnaden själv är från 1894, men de befintliga fönstren är från 80 talet, när vinden byggdes om till bostäder. Så tyvärr pratar fönstren inte riktigt byggnadens språk. Och dessutom finns två partier som är i aluminium (se bifogade bilder). Fönstren och fönsterdörrarna går tyvärr inte att byta ut för att vindsvåningen tillhör ju BRF:en.
Men det önskas att fönsterbågens insida åtgärdas så att de blir mer tidsenliga.
Vi föreslog en fasning av bågens ytterkant för ett lite nättare uttryck samt nya gångjärn och beslag.
Vad skulle ni föreslå för åtgärdar? Har något jobbat med sådana frågor förut? Har ni kanske någon exempelbild?
Hoppas ni kan hjälpa mig!

 

Svar:

Tyvärr är fönster från den här tiden generellt grövre i sin utformning än äldre fönster och detaljer som de vertikala rörelsfogarna i bågarna kommer alltid att skvallra om sitt moderna ursprung. De är även tunga vilket delvis är orsaken till de klumpiga dimensionerna och gångjärnens utformning. Förslaget med fasning eller profilering av innerbågarnas ytterkanter och intilliggande lister (i burspråket) låter klokt och kommer att minska klumpigheten. Fasade eller profilerade foderlister runt fönsteröppningarna kommer också att göra det hela mycket bättre. Det kan vara knepigare att hitta beslag och gångjärn som klarar tyngden och mekaniken i fönsterpartierna men en början kan vara att måla in gångjärnen i fönsterfärgen.

Om lägenheten i övrigt är i 1980-talsutförande med avseende på foderlister, dörrar och andra snickerier kan det vara värt att tänka till så att det inte blir ett lapptäcke av olika profiler och detaljer. Ett tips är att välja ganska enkla profileringar som både ser eleganta och tidstypiska ut.

 

keyboard_arrow_up