fbpx

Årtal på dörr och lås?

Frågeställare: Elisabeth
Hej! Jag tror mig ha hittat originaldörren till vårt hus, och är väldigt nyfiken på när denna dörr och lås kan vara ifrån. Vad vi vet är ursprungsdelen byggd 1779, men både förlängdes samt höjdes med en våning 1838, vilket gör att vi ibland får uppgifter på byggår till det året. Kan denna dörr vara från något av dessa årtal? Huset är en Västerbottensgård med 14 knutar. Ena delen av pardörren sitter som vägg i en lada medan en del står orörd i ladugården.

Svar:
En gammal dörr kan berätta en hel del och dörrbladet på bilden är inget undantag. Listerna runt speglarna skvallrar om tidigt 1800-tal och med tanke på att stilidealen på den tiden ofta kom med lite eftersläpning till landsbygden så kan det sammanfalla med ombyggnadsåret 1838. Dörrarna öppnades inåt och det har suttit en droppnäsa nedanför den utanpåliggande spegeln, sannolikt något högre och bredare men annars lik den som sitter ovanför spegeln.

De smidda bandgångjärnen och även skjutregeln ovanför låset är av äldre datum, kanske återanvända från den tidigare 1700-talsdörren, vilket inte var ovanligt. Annars är det ovanligt med bandgångjärn på en fyllningsdörr.

Låset är maskintillverkat och inte tillverkat före 1870, kanske så sent som första halvan av 1900-talet.

Skuggorna på dörrens framsida berättar att dörren även har använts på annat vis någon gång under sin livstid.

keyboard_arrow_up