fbpx

Årets stipendiat heter Asal Tousi

Asal Tousi utanför Linnéuniversitetet i Växjö, Foto: Vicki Wenander 2023

Asal studerar Byggnadsutformningsprogrammet vid Linnéuniversitetet i Växjö. Intresset för arkitektur väcktes först i hemlandet i Iran då hon som tonåring reste runt i landet och upptäckte dess rika och varierade kultur. Det ledde till att hon senare bestämde sig för att lästa arkitekturprogrammet, innan hon 2016 reste till Sverige. Under våren överräcktes stipendiet till Asal Tousi på plats i Växjö av Svenska byggnadsvårdsföreningens tidigare ordförande Vicki Wenander.

Vad är arkitektur för dig?

– Arkitektur är konsten och kunskapen att skapa en miljö med harmoni utifrån människors behov och välmående med hänsyn till naturen. Det är dessutom ett språk som förmedlar människors kultur, religion och livsstil. Arkitektur är en del av kulturens karaktär. Det handlar alltså inte om att bygga fyrkantiga väggar med små fönster utan arkitektur omfattar innovation, gestaltning, harmoni och natur.

Varje år delar Byggnadsvårdsföreningen ut ett stipendium till en studerande på universitets- eller högskolenivå. Stipendiet är personligt och utgörs av ett års medlemskap i föreningen och deltagande på ett av föreningens byggnadsvårdsläger. Du har valt byggnadsvårdslägret på Vänhem och Vänkretsen, hur kommer det sig?

– Det viktigaste för mig är att uppleva nya saker och utveckla mina teoretiska och praktiska kunskaper inom bygg, renovering och allt som rör arkitektur. Efter att ha läst informationsbeskrivningen fångades mitt intresse av arbetsuppgifterna som ska genomföras, därav var det en självklarhet att söka till Vänhem och Vänkretsen.

Vi önskar Asal Tousi ett varmt grattis och stort lycka till i framtiden.

keyboard_arrow_up