fbpx

Sommarläger för byggnadsvårdare

Att ligga i hängmattan hela semestern är inget för den som är intresserad av byggnadsvård: sommaren är den bästa tidpunkten för att få saker gjorda! 1992 anordnade Svenska Byggnadsvårdsföreningen sitt första Byggnadsvårdsläger. Sedan dess har mer än 2000 deltagare på mer än 200 läger tagit chansen att på ett handfast sätt lära sig mer om traditionella hantverk, träffa nya vänner och samtidigt vara med och bevara kulturarvet.

Åk på läger med oss!

Har man själv ett gammalt hus är byggnadsvårdslägren ett bra sätt att lära sig mer om hur man restaurerar med hjälp av metoder som använts länge och som man därför vet fungerar. Under lägren varvas praktiskt bygghantverk med föredrag och utflykter där målet är att ge deltagarna en lärorik och unik upplevelse.

2020 erbjuder Svenska byggnadsvårdsföreningen fem olika läger. Deltagarna kommer bland annat att få lära sig mer om fönsterrenovering, dekorationsmålning, återskapande av en herrgårdspark och slamfärgstillverkning. De olika lägren har olika profil och inriktning beroende på vilken typ av objekt man arbetar med.

Uppdatering: Vi arbetar för att lägren ska kunna genomföras även sommaren 2020, trots virussituationen. Lägret på Jamtli har tyvärr blivit tvungna att ställa in på grund av permittering av personal. Lägren har aldrig fler än 15 deltagare, man arbetar i mindre arbetsgrupper, ofta utomhus. Behöver man avboka på grund av sjukdom, eller oro för sjukdom/smitta, får man alla sina pengar tillbaka. 

Rutiner för att undvika smittspridning på byggnadsvårdsläger

Dessa allmänna råd är generella rekommendationer om hur smittskyddslagen kan tillämpas under våra byggnadsvårdsläger, och beskriver hur man kan göra för att undvika smittspridning.

1. Informera lägerdeltagarna om vad ni gör för att undvika smittspridning.
2. Erbjud, om möjligt, deltagarna enkelrum.
3. Håll avstånd till varandra. Markera avstånd vid arbetsstationer.
4. Erbjud möjlighet till handtvätt med tvål och vatten.
5. Placera ut handsprit på strategiska platser.
6. Var utomhus så mycket ni kan. Placera arbetsstationerna ute istället för inne, om möjligt.
7. Begränsa antalet besökare på lägret.
8. Personer över 70 år och de som tillhör andra riskgrupper bör begränsa sina fysiskt nära kontakter med andra och helt undvika att åka med kollektivtrafik och andra allmänna färdmedel.

Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd har den 31 december 2020 som slutdatum. De kan upphävas före slutdatum, eller förlängas, om det behövs.

Priser, byggnadsvårdsläger 2020

Medlem 4450 kr
Studerande medlem 3 600 kr
Trädgårdsläger en helg 1900 kr eller två helger 3500 kr

Observera att du behöver vara medlem i föreningen för att kunna delta på våra läger. Är du inte medlem kan du kryssa i rutan “jag vill bli medlem” när du anmäler dig till lägret, så ordnar vi det.

Anordna ett byggnadsvårdsläger?

Här kan du läsa mer om hur det går till att anordna ett eget byggnadsvårdsläger tillsammans med Svenska byggnadsvårdsföreningen. OBS! Vill du arrangera läger 2021 behöver vi din ansökan senast 1/11 2020.

Byggnadsvårdsläger 2020

BloggByggnadsvårdsläger

Arrangera eget läger

Vi får varje vecka förfrågningar från personer som vill anordna byggnadsvårdsläger tillsammans med oss. Är du en av de som är intresserade? Här kan du läsa mer om hur det går till!

Byggnadsvårdsläger

Näverkärr FULLBOKAT

BOHUSLÄN. OBS! Lägret är nu fullt. För första gången blir det byggnadsvårdsläger på Näverkärr. Mitt i stenbrottens Bohuslän ligger det hus som är lägerobjekt i år. Huset har stått kallt i många år och syllen är rutten, kanske hittar lägerdeltagarna några spännande skadedjur i det gamla virket?

Byggnadsvårdsläger

Jamtli OBS! INSTÄLLT

JÄMTLAND. Jamtli, som är Jämtlands länsmuseum, består av ett frilufts- och ett inomhusmuseum. I den vackra miljön står flera historiska hus och gårdar.

Byggnadsvårdsläger

Malingsbo 29 juni – 5 juli FULLBOKAT

I år hålls det första byggnadsvårdslägret på Malingsbo herrgård. Fokus ligger på kakelugnar och vill du kan du ta med dig familjen som semestrar medan du själv arbetar. Lägret erbjuder familjer att bo tillsammans.

Håll musen över markörerna så visas etiketter.

Så här kan ett läger se ut

Meny