Sommarläger för byggnadsvårdare

Att ligga i hängmattan hela semestern är inget för den som är intresserad av byggnadsvård: sommaren är den bästa tidpunkten för att få saker gjorda! 1992 anordnade Svenska Byggnadsvårdsföreningen sitt första Byggnadsvårdsläger. Sedan dess har mer än 2000 deltagare på mer än 200 läger tagit chansen att på ett handfast sätt lära sig mer om traditionella hantverk, träffa nya vänner och samtidigt vara med och bevara kulturarvet.

Åk på läger med oss!

Har man själv ett gammalt hus är byggnadsvårdslägren ett bra sätt att lära sig mer om hur man restaurerar med hjälp av metoder som använts länge och som man därför vet fungerar. Under lägren varvas praktiskt bygghantverk med föredrag och utflykter där målet är att ge deltagarna en lärorik och unik upplevelse.

2019 erbjuder Svenska byggnadsvårdsföreningen sex olika läger från Jamtli i norr till Källnääs i söder. Deltagarna kommer bland annat att få lära sig mer om fönsterrenovering, timmerlagning, takomläggning, dekorationsmålning, återskapande av en herrgårdspark från 1700-talet och slamfärgstillverkning. De olika lägren har olika profil och inriktning beroende på vilken typ av objekt man arbetar med.

Anordna ett byggnadsvårdsläger?

Här kan du läsa mer om hur det går till att anordna ett eget byggnadsvårdsläger tillsammans med Svenska byggnadsvårdsföreningen. OBS! Vill du arrangera läger 2020 behöver vi din ansökan senast 1/11 2019.

Byggnadsvårdsläger 2019

Byggnadsvårdsläger

Årås byggnadsvårdsläger 2-13 juni 2019

Årås Säteri ligger i Ulricehamns kommun, på gränsen mellan Västra Götaland och Jönköpings län. Säteriet har under många år fått förfalla men togs 2011 över av Bygdegårdsföreningen Årås Kvarn som sedan dess restaurerar det en gång så ståt-liga säteriet. I år arrangerar vi det sjunde i raden av uppskattade och framgångsrika byggnadsvårdsläger på platsen.Till säteriet hör, utöver huvudbyggnaden med ursprung i 1400-talet, också flera flyglar och en kvarn som rustats upp till bydegård.

Byggnadsvårdsläger

Årås trädgårdsläger 2-7 juni

Årås Säteri har under många år fått förfalla, men togs 2011 över av Bygdegårdsföreningen Årås Kvarn som sedan dess restaurerar det ståtliga säteriet, till stor del genom byggnadsvårdsläger. För tre år sedan inleddes restaureringsarbetet av den sedan decennier förslummade herrgårdsparken och i sommar arrangeras här vårt fjärde trädgårsläger. Erfarna trädgårdsarkeologer och trädgårdsmästare leder arbetet, som varvas med expertföreläsningar och studiebesök.

Byggnadsvårdsläger

Österbybruks herrgård 17-25 augusti

Österbybruk utgör hjärtat av alla Vallonbruk i Uppland med sitt strategiska läge nära Dannemora gruva. Här har framställning av järn pågått sedan 1500-talet och en bra bit in på 1900-talet. Under 1700-talet och under stark ledning av familjerna de Geer och Grill lät man påbörja och avsluta en omfattande upprustning och byggnation av herrgården och herrgårdsområdet. Ett arbete som präglades starkt av tidens höga ambitionsnivå gällande det konstnärliga och kulturella. 1996 förklarades herrgårdsområdet som byggnadsminne.

Byggnadsvårdsläger

Nääs 24-29 juni

Det är en fantastisk upplevelse att komma till Nääs. Herrgården och övriga byggnader ligger vackert inbäddade i grönskan vid sjön Sävelången. Området utgörs av en högreståndsmiljö som sedan 1600-talet domineras av Nääs slott. Strax väster om slottet ligger August Abrahamsons slöjdseminarium, en miljö som tillsammans med slottsbebyggelsen byggnadsminnesförklarades 1991. I bakstugan på Nääs, vilket är objektet för vårt byggnadsvårdsläger, finns det mesta av originalinredningen fortfarande kvar!

Byggnadsvårdsläger

Jamtli 23-28 juni

Jamtli, som är Jämtlands länsmuseum, består av ett friluftsmuseum och ett inom-husmuseum. I den vackra miljön står flera historiska hus och gårdar. Byggnaderna representerar olika platser, tidsperioder och byggnadsskick typiska för platsen och visar både landsbygd och stadsmiljö. I tidens anda monterades hus ned på olika platser för att sättas upp på museet. Det är i år sjätte gången som Jamtli anordnar byggnadsvårdsläger.

Byggnadsvårdsläger

Florö 20-25 augusti

Mitt i Fjällbacka skärgård i Bohuslän ligger Florö. På ön finns byggnader från 1700- och 1800-talet, som tillsammans med parken kulturminnesförklarades 1992. Krogen, Kaptenshuset, Magasinet eller Sillsalteriet och Ladan samt en ilandfluten skeppskajuta från något segelfartyg som förlist i närheten är bara några av dem. Utöver sin nu hundraåriga tradition som sommarnöje erbjuder Florö vid enstaka tillfällen även sin unika miljö till bröllop och kulturella evenemang.

Håll musen över markörerna så visas etiketter.

Så här kan ett läger se ut

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, dock ej specifika dieter).
    Observera att lägret blir billigare med ett medlemskap (dock ej för trädgårdslägret som redan är nedsatt i pris).
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

mars 2020
Inget evenemang hittades!