fbpx

Vittrande skorsten i natursten

Frågeställare: Anna
Hej! Jag har ett tvåvåningshus med vind byggt 1887. Skorstenen är byggd i natursten. Sotaren dömde ut den och sa att jag måste sätta in rör. Vilket jag absolut inte vill! Eller med tvekan mura om den helt från grunden. Den har inte varit i bruk på väldigt länge och bruket har vittrat sönder. Det har trillat ner bruk och stenar samt att det ser ut (uppifrån sett) som att rökkanaler har rasat lite. Det absolut bästa hade givetvis varit att mura om den helt från grunden men här är då problemet: Murstocken är nyputsad från vinden och upp, där den är fristående, ca 2meter. Min fråga är då: Kan man möjligtvis laga rökkanalerna på nåt sätt inifrån/uppifrån? Förstår att det blir krångligt, men ändå…. Samt vågar man öppna upp ett hål allra längst ner eller/och på mitten vid andra våning utan att hela rasar? Murstocken har tre värmekällor på nedre våningen samt en på andra våning. Vill som sagt inte sätta rör. Tacksam för tips. Med vänliga hälsningar Anna

Svar:
Jag vet inte om jag fattar hur skorstenen är byggd. Du skriver att den är byggd med natursten och att rökkanaler rasat lite. Naturstensskorstenar har vanligtvis en storpipa, en gemensam pipa från nånstans på andra våningen och upp. Alternativet till rör är att dra rökgångarna med keramiskt bruk. Det är svårt att dra en storpipa. Att ta upp ett arbetshål nere i skorstenen brukar gå bra, det är nödvändigt när man ska dra rökgångar, ofta också nödvändigt för att plocka bort nedfallna stenar. För att ta reda på vad du kan göra måste du ta hem en murare som går igenom skorstenen.
Om du måste sätta rör måste du kolla upp eldstädernas behov av dimensioner på kanalerna. Det är inte alltid man kan sätta i så stora rör som respektive eldstad kräver.
Per Z

keyboard_arrow_up