Vilken sorts färg kan man använda på målad puts?

Frågeställare: Anna Piehl
Vi bor i ett stenhus 1940tal. Vi vill måla om i köket där väggarna av puts målats två lager med antagligen plastfärg. Jag vill gärna ha en bra färg, vilken är er rekommendation? Ska man ta bort gammal färg (den har flagnat på många ställen). Hur gör man det i så fall? Om man inte kan få bort den, är man då tvungen att fortsätta med samma färg? Snickerierna är i massivt trä, kan man måla om dem i linoljefärg? Och i taken tror vi att det är limfärg, ska man ta bort den och i så fall hur, om man målar över får det då vara med samma färg? Mycket tacksam för svar!

Svar:
Hej Anna!
Du säger att du vill måla med en ”bra färg”, När det gäller tvättbarhet och tålighet så står sig ”plastfärgen” väl kan jag säga. Ska man dock välja en mer traditionell färg så föreslår jag äggoljetempera (Ovolin eller AvJord kan du söka på). Limfärg förekom också men är betydligt mer smutskänslig. Du kan ta bort all färg med färgborttagningsmedel, men det går också bra att måla över fast sittande färg. Skrapa ned det lösa eller slipa.
Linoljefärg kan med fördel användas till snickerierna men även äggoljetempera. Limfärg i tak bör målas med dito alternativt en oljefärg. Vill du ta bort den gamla så tvättas den ned med vatten. Gör du inte det och går på med roller och modern takfärg så har du snart rollern full av limfärg som lösts upp av vattnet i färgen.