fbpx

Uppsala Ekeby enkupigt tegeltak

UL
Hej! Jag äger och sköter ett hus i Jönköping som just har fyllt 100 år. Det är byggt 1908.
Jag behöver nu titta över husets tak. Mina frågor följer:
1. Taket är Uppsala Ekeby enkupigt tegeltak, detta skall i så fall vara 100 år gammalt är det rimligt?
2. Var skall man söka efter ersättningspannor som är Uppsala Ekeby enkupigt tegeltak, för jag vill inte byta till ett nytt tegeltak.
Vänligen Urban Lindström (just nybliven medlem)

Hejrn<p>Ett 100 år gammalt tak med tegel från Uppsala Ekeby låter helt rimligt. Det finns en årsskrift från Upplands fornminnesförening med en artikel om Uppsala Ekeby där de borde framgå hur länge man tillverkade taktegel men det var i alla fall en bra bit in på 1900-talet. Vilken årgång av årsskriften minns jag inte i huvudet men det borde vara 1960 – 1970-tal. Ersättningstegel: förutom de vanliga vägarna för att söka tegel, blocket, Hedenstedt i Trosa mfl så kan du prova med en lokal firma som säljer begagnat tegel, www.mtak.sern<p>Det har också funnits en byggåtervinningsfirma i Uppsala, utåt Vaksalahållet men jag vet inte om den finns kvar. Lycka till!

7639

keyboard_arrow_up