fbpx

Frågeställare: Agnes
Vi renoverar i vår fastighet på Upplandsgatan i Stockholm. Huset är byggt 1908 i en ganska enkel jugendstil. Ytterdörrarna var från början tidstypiska med glas i. Vi har hittat färgen på väggen som är typiskt ljusgrön med en bård i brösthöjd i ockra, nedan mörkare grönt. Det är dock svårt att utröna orginalfärgen på dörrarna som nu är målade i mörkbrun lackfärg. Var de samma färg som sparksocklarna (gröna) eller ådringsmålade i brunt? Vad är mest tidstypiskt?rn<p>Vi har även installerat en hiss som snarare är funkis än jugend. Ska vi måla den i den gröna nyans vi hittat på väggarna i trapphuset?

Svar:
Jag skulle tippa på att det har varit samma färg som socklarna men med ett jugendhus är det svårt att vara tvärsäker. Om originaldörrarna finns kvar i trapphuset brukar man alltid kunna skymta originalkulörern någonstans. Ska ni ändå måla era dörrar kan ni ju skrapa lite både här och där för att kolla.

När ni säger att ni har installerat en hiss så tolkar jag det som att det är sentida hiss? I så fall kanske man lika gärna vill dölja den och målar då in dörren i väggens färg. u00c4r det en gammal fin funkishiss från 1940-talet kanske den ska få vara 1940-tals brun.

keyboard_arrow_up