fbpx

Torp från 1812 – fuktskada mitt på innertak och avfuktare i grunden?

Hej,

Vi vill börja rusta upp ett torp som funnits sedan 1812, eventuellt längre bak i tiden, i Boxholm kommun. Det har i huvudsak stått tomt och ouppvärmt i många år, nu har vi köpt det och vill börja ge den kärlek det förtjänar. Huset är i stort sett i gott skick, bl.a. taket är helt ok. Torpet står på en ganska mörk del av tomten.

1) Ena bilden visar taket i vardagsrummet. Här kan man se fukt som är begränsat till just denna yta vid elsladden till taklampan, inkl viss beläggning av något vitt (mögel kanske?). Vi har nu rivit ner hela ytskiktet på innertaket för att låta ytan andas, huset har vädrats ordentligt under augusti och nu har vi flera torrbollar i rummet. Fukten har inte gått bort trots att det gått 6 veckor. Kan också nämnas att ingen fukt har hittats på övervåningen samt att innertaket bågnar lite.

Fråga 1: Hur bör vi bäst angripa detta? Kan det räcka med att vi värmer upp huset under vintern? Vi har diskuterat att sätta in en luftvärmepump för att torka ut innemiljön ordentligt.
Fråga 2: Gör det något att lämna torpet ouppvärmt under vintern, givet skicket det är i?
Fråga 3: Köksgolvet är helt urrivet pga tidigare fuktinträngning på ena sidan från gräsmattan (bifogad bild). Det ger oss möjlighet att innan vi lägger nytt golv sätta in en avfuktare under golvet under vardagsrummet. Är det att rekommendera för ett bättre helhetsklimat inne i torpet?
Fråga 4: På kattvinden ligger nu en linoleummatta på golvet och vikt upp på insidan råsponten. Den vill jag ta bort för att låta huset andas mer, är det att rekommendera?

Svar:

  1. Först behöver ni ta reda på var fukten kommer ifrån. Blir det värre efter regn? Även om det verkar otroligt bör ni kolla om det finns kondens i kabelröret, om det till exempel har sin ände på den kalla vinden där kondens kan fälla ut i röret. Nästa steg är tyvärr att lyfta på golv och bjälklagsfyllning ovanför skadan på övervåningen. Att bara värma kommer inte att lösa problemet.
  2. De flesta hus mår bra av en grundvärme på 5-7 grader men om taket är tätt och man inte förvarar fuktkänsligt material i huset så finns det många hus som även klarar sig utan värme. Om huset står skuggigt kan fuktigheten öka. Placera en hygrometer i huset och bevaka klimatet så kan ni sätta på lite värme vid behov. Se Rh- diagram i artikeln På säker grund.
  3. En avfuktare botar symptomen men inte orsaken. Dessutom kostar de i inköp, installation, drift och service. Med det sagt kan de göra stor nytta i fuktiga miljöer men om ni har möjlighet att bygga ny grund så finns alla möjligheter att göra det fuktsäkert, läs mer i artikeln ovan.
  4. Man behöver inte ändra på en fungerande konstruktion men om ni misstänker att mattan innebär en risk kan den tas bort. Läs artikeln Vindsisolering och vindsinredning.
keyboard_arrow_up