fbpx

Torp med sättning

Frågeställare: Florin
Hej. Vi har hittat ett torp som vi vill köpa. Tyvärr har grunden satt sig snett så huset lutar. Torpet står på ett berg i ena änden så det är nog därför. Vi har funderingar på att lyfta ut alla fönster och lyfta upp stommen med domkraft och förstärka grunden med stenar. Dessvärre lutar murstocken mer än huset. Kommer den gå att rädda eller hur gör vi? Måste den muras om?

Svar:
Börja med att ta reda på om sättningen pågår eller om den har avstannat. Om det är ett gammalt torp har det sannolikt ”satt sig klart” men ändrade markförhållanden som utdikning eller dränering kan sätta igång en process på nytt. Kanske kan ni få besked från den tidigare ägaren? Om huset har satt sig klart kan ni göra som du har beskrivit men om sättningen pågår behöver ni ändra grundläggningen vilket är ett lite större jobb. Tänk på att gamla hus kan vara lite sneda ibland, det är ju lite av charmen.

Beträffande murstocken är det svårt att avgöra utan bilder. Generellt kan man säga att gamla murstockar är lite ”elastiska”, de är ju murade med ler- och/eller kalkbruk som tål lite rörelser. Men om det är över en viss gräns kan ju finnas en rasrisk och det vill man inte riskera. Jag föreslår att ni kontaktar ert länsombud och ber om tips på personer som har erfarenhet på området.

keyboard_arrow_up