fbpx

Självdrag och sammanföring av skorstenskanaler

Frågeställare: Jonatan
Vårt hus byggdes 1939 och har pelletsbrännare i källaren till en lätt förändrad kombipanna (för ved och olja). I murstocken finns 6 kanaler varav 2 används till pannan och en till spisfläkten. Tre kanaler borde vara lediga, eftersom ingen annan frånluftsventilation finns.

Jag undrar dels om er åsikt kring att från toaletten på övervåningen dra en kanal upp via vinden längs råsponten och som isoleras och sedan går in i skorstenen strax under taket.

Jag undrar också om samma kanal borde kunna användas för frånluft (med självdrag alltihop) dels från tvättstuga i källaren, dels från badrummet på bottenvåningen (som ligger intill murstocken) samt från toaletten enligt ovan. Kanalerna är 13 x 16 cm. Jag skulle nämligen vilja spara kanaler för att kunna installera en kamin i vardagsrum och eventuellt en vedeldad smalspis bredvid elspisen (och kanske t o m någon mer stans).

Svar:
Att utnyttja en skorstenskanal för frånluft från badrummet som du beskriver är möjligt. Men du bör i vilket fall installera en fläkt i badrummet. En separat ventilationshuv på taket för badrumsventilation är inte heller fel, den kan utformas diskret och tidstypiskt och då har du fler kanaler kvar för dina övriga behov. Men det är inte att rekommendera att sammanföra flera kanaler i skorstenen. På grund av termiska effekter kan rökgaser och frånluft komma ut på fel ställen och det finns även en brandrisk.
Jag tycker du skall kontakta en erfaren skorstensfejare som hjälper dig. Kanalerna i skorstenar löper inte alltid som man tror och det kan finnas andra lösningar. Dessutom finns en hel del bestämmelser för att försäkringar skall gälla.

keyboard_arrow_up