Rusta gammal timmervägg

Frågeställare: Erik Sjulander
Hej, Vi har en gammal timrad stuga, som ursprungligen är från 1850-talet. Nu vill vi ha den råa timmerväggen som innervägg i ett av rummen. För det första undrar vi hur vi bäst isolerar, om det räcker med lindrevning eller om man även ska ha isolering mellan ytterpanel och timmerväggen. Den tidigare isoleringen bestod av gamla tygstycken som var inkilade i springorna. Drevar man linet från insidan eller utifrån? Sedan är vi osäkra på hur man ska behandla ytan på timmerväggen. Timmerstockarna är huggna med yxa och är därför väldigt ojämna. Dessutom har det samlats ett ganska tjockt lager med damm.

Är det möjligt att få till en bra vitmålning av väggen eller kommer träet att suga ojämnt? Är det någon speciell färg man bör använda i så fall? Alternativet är att man behåller timret som det är men rengör det bara. Hur rengör man det i så fall bäst? Väldigt tacksam för all typ av hjälp som kan fås! Vänligen, Erik

Svar:
Jag tror dessvärre med viss erfarenhet inte att den här timmerväggen kommer att bli det ni förväntar er. Oavsett vilken laserande eller täckande vita färg ni använder så kommer timrets oregelbundenheter och huggmärken att kännas främmande i den i övrigt inredda övervåningen.

Huggspåren visar att väggen tidigare har varit lerklinad och det är en väggbehandling jag verkligen skulle förespråka i detta fall. Vindtätande och isolerande, hygroskopisk, miljövänligt, billigt och vackert. Kontakta ert länsombud som kan hjälpa er vidare.