Röd med svarta knutar

Frågeställare: Lars Tranvik
Skall måla en nybyggd gäststuga som skall smälta in med en gammal lada mittemot, faluröd med svarta fönsterfoder, vindskivor och dörr:
1. vad för färg är lämplig att svartmåla med (inte falu svart, slamfärg kommer att fästa dåligt på bl a dörren). Vilken svart (lin)oljefärg som helst, eller?
2. Har hört att falu ljusröd skall vara mer ”ursprunglig” än den vanliga falu röd. Skulle vilja veta mer om detta, stämmer det? Finns någon lämplig länk kanske där man kan läsa om falu ljusröd jämfört med falu röd?

Svar:
Den traditionella färgtypen för knutar och snickerier är linoljefärg. Ta med en svart färgflaga från ladan till en välsorterad byggnadsvårdsbutik så kan de ge dig en bra färg i likadan kulör. (Om du är medlem i Byggnadsvårdsföreningen så får du rabatt i ett 20-tal byggnadsvårdsbutiker.)
Angående rödfärgen kanske det viktigaste är att du får likadan kulör som på ladan? Ta med ett färgprov även här. Idag anses den falu ljusröda utan linolja vara den som mest överensstämmer med 1700-talets falu röda nyanser. Vanligast är nog fortfarande den något dystrare falu röd. Läs mer och beställ färgprover på www.falurodfarg.com