Renovering av gamla fönsterbågar

Frågeställare: Ellen i Oskarshamn
Hej! Jag har en fråga angående fönsterrenovering. Min pappa, som är snickare, håller på att renovera ett äldre torp som är byggt i mitten av 1800-talet åt ett par vänner. Torpet har gamla fina fönster, med vackert handblåst glas, som de nu ska byta ut. Jag vill så gärna ta tillvara på de här fönstren men det har gått illa åt dem genom åren då torpet har stått tomt i över 20 år. Jag har ingen bild på dem tyvärr. Virket verkar vara friskt under den flagnande färgen och jag har inte hittat några rötskador. Det som dock oroar mig är att träet verkar ha krympt/slitits en del. Fönsterbågarna ligger nästan på samma höjd som fönsterrutorna på utsidan. Det finns alltså inget utrymme kvar där man kan ha en kittfals då det inte blir någon ordentlig “kant” runt varje ruta. Kittet är helt borta och det som håller i rutorna är färgen tillsammans med fönsterstiften. Går det att rädda bågarna? Behöver de bara oljas in ordentligt så att det kanske sväller lite eller är det för sent att rädda dessa fina fönster? Tack på förhand!
Med vänlig hälsning,
Ellen Olsson

Svar:
Ja, här hade det varit bra med en bild. Fönstervirke från den här tiden går oftast att rädda om det inte har rötskador och en del bågar hade smala kittfalsar. Kanske har rutan “vandrat ut” lite i falsen genom träets årstidsrörelser efter att kittet försvunnit?

Ta kontakt med något av dina länsombud och mejla en bild så kan de säkert ge dig bättre vägledning.

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, dock ej specifika dieter).
    Observera att lägret blir billigare med ett medlemskap (dock ej för trädgårdslägret som redan är nedsatt i pris).
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

april 2020
maj 2020
juni 2020
Inget evenemang hittades!