fbpx

Renovera slottsvred till element

Vi har ett hus som renoverades 1954. Det sittar gamla vackra slottsvred på elementen som läcker litegrann. Jag undrar ifall det går att renovera vreden med nya ventiler eller packa om antingen med nya packningar eller lintråd? Hur tar jag reda på vilken modell det är om det finns nya packningsset?

Svar:

För att packa om en radiatorventil av denna typ behöver man inte stänga av värmesystemet eller tappa ur vattnet. Men tänk på att skydda golvet med trasa eftersom det kan droppa lite svart vatten.

Stäng ventilen genom att vrida vredet maximalt medurs. Lossa kupolmuttern moturs och håll samtidigt fast vredet så att ventilen inte öppnas. För att avlägsna vredet sätter man skiftnyckeln över den böjda delen på vredet och vrider medurs. Skydda mässingen med en tygbit i skiftnyckelns käftar. Undvik att sätta skiftnyckeln på vredets ”handtag”som lättare kan gå av. Lossa packboxmuttern genom att skruva den moturs och var beredd på att det kan komma lite vatten.

Putsa bort allt ärg och eventuell färg som finns på ventil, ventilaxel (spindel) och inuti packboxmuttern. Använd en putsduk med slipverkan eller den gröna ytan på en Scotch-Brite.

Runt ventilaxeln sitter nu en påskjuten packboxhylsa eller packboxfjäder (spiral). Använd en bra polygrip med bra grepp i käftarna. Har man packboxhylsa så snurra och rucka på den tills den lossnar. Är det en fjäder så måste man vrida den åt det hållet som gör att fjädern dras ihop, drar man åt andra hållet kan fjädern gå av. Gör rent inuti hylsan med putsduken. Ta även en liten spårskruvmejsel och ta bort gamla packningsrester inuti ventilen runt ventilaxeln där hylsan/fjädern suttit.

Använd grafitgarn eller VVS-lin med smörjpasta (finns i VVS-butiker) för att packa om ventilen. Linda ett par varv med det pastainsmorda linet runt ventilaxeln och packa in linet i ventilen med den lilla spårskruvmejseln så att det kommer innanför gängan.

Trä på packboxhylsan eller -fjädern på ventilaxeln och sätt tillbaka packboxmuttern. Man kan behöva trycka in muttern rejält för att få den att gänga i. Går det inte får man ta bort lite lin och prova igen. Dra åt packboxmuttern ganska löst med skiftnyckel. Montera tillbaks vredet samt dra åt kupolmuttern med skiftnyckel.

Öppna ventilen genom att vrida den moturs och kontrollera att ventilaxeln följer med. Öppna och stäng sedan ventilen helt ett par gånger och efterdra därefter packboxmuttern. Upprepa detta tills ventilen går lagom trögt att stänga och öppna. Det är också detta sista moment som man årligen ska upprepa för att underhålla ventilen.

Svaret kommer från Christer Nordemo, VVS-konsult.

keyboard_arrow_up