fbpx

Rädda övermålat färglager på dörrar

Frågeställare: Petter Öhnell
Hej, Jag bor i ett hus från 1911 där många dörrar var ådringsmålade för att se ut som ek. En del dörrar är bevarade i sitt ursprungliga skick, men en del dörrar blev vitmålade av tidigare ägare. Min fundering är om det finns någon metod ni kan tipsa om för att skrapa bort det övre färglagret för att “restaurera” fram ådringsmålningen igen, dvs. inte renskrapa men skrapa bort ett lager för att komma ner till dörrens ursprungliga måleriarbete. Misstänker att ådringsmålningen är gjort med någon typ av lackfärg och att den täckande vitfärgen är en alkydoljefärg. Har försiktigt provat att skrapa försiktigt med lampa och platt relativt bred skrapa, men det är väldigt lätt att gå för djupt i färglagren och komma ner till träet. Tror inte på den här metoden för att ta sig an några större ytor på spegeldörrarna efter mitt lilla test. Är det kört, eller finns det hopp att få fram den gamla färgen igen?

Svar:
Det finns kemisk färgborttagning som kan ta bort färgskikt efter färgskikt, till exempel Takcare ES. Men det tar en stund att komma fram till hur länge kemikalien skall verka så det är bra att prova sig fram på en undanskymd yta. Ett alternativ är att låta en skicklig dekorationsmålare göra ny ekådring med de bevarade dörrarna som förlaga.

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

    OBS! Lägret i Näverkärr är nu fullt.
  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, men inte alltid specifika dieter. Var noga med att ange vad du har för matpreferenser så att lägret kan ta ställning till om det går att ordna.
    Observera att du behöver vara medlem i föreningen för att kunna delta på något av våra läger. Här kan du läsa mer om medlemskapen: https://byggnadsvard.se/medlem/medlemskap
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

maj 2020
juni 2020
Inget evenemang hittades!
Visa fler