Plåtavtäckning på skorsten

Frågeställare: En som är noga med detaljerna
Hej!
Har under sommaren fått en ny skorstenstopp murad (efter fotoförlaga av originalet från 1905) och nu ska den avtäckas med galvad plåt är det tänkt. Jag har redan gjort en ritning över själva plåtarna som skall falsas ihop. Men jag är osäker på hur fästblecken som ska spikas i fogarna ska se ut i detalj.
Vad är lämplig dimension på dessa bleck? Hur ska blecken fästas i själva plåtarna?
Dessutom skulle jag vilja ha en horisontell plåt (ingen huv) som regnskydd ovanför toppen. Kan fästblecken användas även till att bära ett sådant regnskydd?
Finns någon ritning eller detaljerat foto på en traditionell avtäckning så skulle det vara mycket användbart.

Svar:
Hej Daniel,
Jag ska försöka svara på dina frågor. Fästbläcken är utklippta remsor som är 20-25 mm breda, dessa nitas fast i huven på undersidan för att kunna sluta om skorstenen så tätt som möjligt. De brukar gå ner 15-25 cm beroende på hur skorstenens topp ser ut. De spikas med galvad specialspik som är extra hård och går att spika i tegel, puts eller i fogen.
Riktigt hur du menar med den del som skall vara regnskydd och enbart vara horisontell hänger jag inte riktigt med på. Hur som så måste nog den delen specialtillverkas för att bära upp den plåten.
Har du någon plåtslagare att diskutera detta med? Om inte, kan du om du är medlem i Byggnadsvårdsföreningen, kontakta ditt länsombud. De brukar ha lite koll på bra hantverkare i länet.
mvh//Tommy Jansson, Dalarna