fbpx

Österbybruks herrgård – trädgård & park 2023


Österbybruks herrgård Foto: Jérémie Hoffsaes

UPPLAND 19-21 och 26-28 maj
Österbybruk utgör hjärtat av alla vallonbruk i Uppland med sitt strategiska läge nära Dannemora gruva. Här har framställning av järn pågått sedan 1500-talet och en bra bit in på 1900-talet.

Under 1700-talet och under stark ledning av familjerna de Geer och Grill lät man påbörja och avsluta en omfattande upprustning och byggnation av herrgården och herrgårdsområdet. Ett arbete som präglades starkt av tidens höga ambitionsnivå gällande det konstnärliga och kulturella. 1996 förklarades herrgårdsområdet som byggnadsminne. 2021 var tredje gången Österbybruk anordnar byggnadsvårdsläger tillsammans med Byggnadsvårdsföreningen.

Under 2023 fick våra deltagare utföra följande:

Humleodling

Lägerfokus även i år är att väcka områdets gamla humleodling till liv. Vi lägger grunden och återskapar den gamla odlingen med arbete som resning av störar och dess wirekonstruktioner, vi färdigställer odlingsbäddar med gödsling och jord. Planterar samt lär oss att ta sticklingar till förökning. Vill allt väl landar vi förhoppningsvis i ett lokalt Österbybruks öl! Arbetet sker i samarbete med kursledare Hans-Björn Eriksson/Humleriket och Orangeriet.

Odla i varmbänk

Vi lär oss odla i varmbänk – med målet att skörda våra egna primörer/grönsaker/blomster lagom till årets två resterande läger i juni & augusti.

Inventeringar

Vi inventerar och röjer fram trädgårdens bärbuskar och nyttoväxter utmed murarna i köksträdgården.

Diverse

Diverse olika arbetsuppgifter i Orangeriträdgården och på parkterrassen.

Samt ta del av flera intressanta föreläsningar och utflykter.

keyboard_arrow_up