fbpx

Skrapa färg och hitta originalfärg?

Frågeställare: Ida
Hej! Vi har köpt ett hus byggt 1909. Det är målat o gult med vitta dörrar och övriga snickerier utvändigt, målat med plastfärg. Vi ska försöka ta bort plastfärgen och måla med linoljefärg. På balkongdörrens kammat hittar vi gammal färg blågrått. På snickerier invändes gammal färg i grått. Skickar bild på båda. Är det möjligt att förstå vilken brytning av linoljefärg som är original samt färgkombinationen utvändigt? En till fråga: vilket är bästa sättet att ta bort akrylfärg från fasad samt snickerier och pärlspont? Mvh Eneida

Svar:
Kul att ni har skrapat fram äldre färgskikt! Men det är inte helt trivialt att rekonstruera en äldre färgsättning och det finns många fallgropar. Läs mer om detta i artikeln Att göra färgundersökning från Byggnadskultur. Det bästa är om man kan kombinera arkivuppgifter och eventuella äldre foton med färgskrapningarna för att få en helhetsbild. Man kan också titta på hus från samma epok och välja något man tycker passar bra. Länsmuseet kan hjälpa till att hitta exempel. Läs också artiklarna Färgen genom tiderna och Konsten att välja fasadfärg från Byggnadskultur nr 1 2008. Med hjälp av NCS-kulörlikare kan man hitta en färgkod, om man är osäker är det lämpligt att köpa provburkar och göra provuppmålningar. Tänk på att ändrad färgsättning kan vara bygglovpliktigt.

Det finns hjälpmedel för att ta bort äldre färgskikt om de sitter hårt, antingen med färgborttagningslampa som till exempel Speedheater eller med kemiska färgborttagningsmedel.

keyboard_arrow_up