fbpx

Oisolerad platta på mark -fuktproblem?

Frågeställare: maria ekstrand
Hej! Vi har återuppbyggt en gammal tvättstuga pga av att plattan var sprucken. (Vi rev hela stugan och byggde en ny stuga), Stugan står precis intill vattnet mindre än en meter, oisolerad betongplatta på mark som består att grus. Det finns risk att sjövattennivån skulle kunna gå betongplattan, men inte så troligt. Stugan har isolerade väggar och tak, och vad vi tror har plast lagts mellan betong och väggar. Nu undrar jag om man kan isolera golvet och lägga dit furugolv? för att på så sätt få det lite varmare samt ställa in en kammin? Jag frågade en snickare som sa att man lägger ett flytande golv. Vad jag förstår är ett flytande golv limmat och hela golvet rör sig, och man lägger plast mot betongen innan isoleringen men att det finns risk att fuktig luft går upp via väggarna istället? Vad rekommenderar ni? Att inte isolera golvet men att lägga dit golv för ökad trivsel men att skippa sioleringen och fukten från plattan ventileras ut via golvet? Ska man isåfall ha uppreglat golv som spikas fast eller flytande golv? Plattan är byggd med upphöjda kanter där väggarna står på. mkv Maria

Svar:
På din beskrivning låter det som att platsen är lite illa vald för den här typen av konstruktion, kanske var det anledningen till att den gamla plattan sprack? Gruset gör att plattan är dränerad men det hjälper inte vid högvatten.

I vilket fall tror jag du får se golvetbeläggningen som ett offerskikt som kan behöva bytas ut i framtiden. Kanske regla upp med metallreglar som ger en luftspalt och sen lägga på ett billigt trägolv som inte ansluter mot väggarna för luftväxling. Men rådgör med snickaren som är den som skall lämna garanti på konstruktionen. Om det är en tvättstuga hade annars ett klinkergolv passat bäst, det är helt mineraliskt och skadas inte av fukt. Om det inte blir fuktigt och minusgrader samtidigt vill säga.

keyboard_arrow_up