fbpx

Björn Sollerbrant
Hejrn<p>Har ett nybyggt timmerhus byggt i limträ (4-kantig stock med andra ord). Har ännu inte målat utsidan och då man på "den gamla goda tiden" inte roade sig med sådant heller utan lät huset vara omålat och sakta men säkert anta en gråaktig ton, så funderar jag på att göra detsamma. Finns det någon erfarenhet från senare tid med timmerhus som lämnats omålade?
Huset är nu tre år gammalt och har antagit den grå färgen på de mest väderutsatta ställena medan den på andra fortfarande ser "ny"ut. På en del områden av det trä som ser nytt ut har det bildats små svarta prickar. De ser inte ut som om dom växer sig större men är det anledning till oro?
Har läst en del om färg och problem med mögel och liknande och funderar därför allvarligt på om färg är till så stor hjälp för husets livslängd. Det finns trots allt hus som är flera hundra år gamla som är omålade.rn<p>Frågan är då, måla eller inte.rn<p>Mitt hus står hyfsat nära vattnet på en ö i Stockholms skärgård.rn<p>MVH
Björn Sollerbrant

Hej Björn,rn<p>Du måste måla huset, speciellt då om det är av limträbalkar.
Att det förr i tiden fanns traditioner att inte måla huset på en gång bygger på att man då ofta hade mycket bättre virkeskvaliteter att tillgå. Har man bra virke och ett torrt klimat så behöver man inte måla alls. Det finns fortfarande exempel på detta i norra Sverige.
Dom svarta prickarna du nämner är antagligen mögel som har satt sig på ytan, det går lätt att tvätta bort innan målning.rn<p>/Ludvig

7652

keyboard_arrow_up