Måla om pappspänt tak

Ska jag tvätta ner limfärgen på det pappspända taket i rum ett innan jag målar om och hur gör jag det på bästa sätt? Jag vill måla med limfärg eller matt linoljefärg. Bör jag spärra sedan där det är missfärgat (se huvudbild)

I det andra rummet har färgen krackelerat över hela taket och tjocka flagor har lossnat (se bild 2). Verkar inte vara målat med limfärg (smetar inte av sig när jag blöter och gnuggar) Hur gör jag här?

Svar:

Man tvättar ner limfärgen med vatten i en större blomspruta. Man måste först prova om taket är grundat innan limfärgen tas bort. Risken är att man löser upp klisterremsorna i taket, om det ej är grundat. Fukta taket med vatten och försök skrapa med en spackel. För att sedan använda svamp och ta bort färgen. Grunda sedan taket med en mager oljefärg innan limfärgen. Andra taket kan man prova att limma upp en väv och försöka dra loss flagorna med väven när den torkat. Bör göras försiktigt, troligen är det limfärg i botten. Efter som det flagnar och spricker. Sedan är det samma som med första taket, grunda och stryka med limfärg.