fbpx

Måla alla sidor av fönsterbåge?

Vi har ett sommarhus från 1890 som nu målas av en målarfirma som utför arbeten med både moderna färger och linoljefärg. Några av fönstren har vi för några år sedan lämnat in till en glasmästare som bytt ut allt kitt, därefter har vi själva halvoljat och målat med linoljefärg. Målarfirman tvättade av fasaden (tydligen med grovrent och högtryckstvätt med roterande munstycke) vilket gjorde att stor del av färgen på fönstren nöttes bort. De har sedan skrapat fönstren för hand och slipat dem med maskin så att de nu är trärena med en lite lätt ruggad yta. De har även slipat kanterna, alltså de ytor som inte syns när fönstret är stängt. Målarna menar att även kanterna behöver målas för att färgen ska hålla, att det annars kommer in fukt i fönsterbågarna. Stämmer detta? Jag har tidigare bara målat fönstrens utsida. Vi har nu kommit överens med målarna att vi själva ska renovera fönsterbågarna. Är risken att fukt kommer in i fönstren större nu, när kanternas ytor är uppruggade efter slipning (om vi avstår från att måla kanterna)? Och vore det bra att slipa ytorna med finare sandpapper så att de blir släta, innan vi målar fönstren?

 

Svar:

Fönstret mår bäst om man målar sidokanterna på bågen också. De skall vara avslipade till jämt underlag innan man målar med linoljefärg. Ojämna, ruggiga ytor håller kvar fukt längre. Linoljefärgen är tunn och bygger inte tjockare färglager.  Men om man målar med moderna vattenburna färger (plastfärg) på karm och båge kan det bli tjocka lager efterhand som gör att luftcirkulationen minskar och skapar fuktproblem med svällande och svårstängda bågar. .

Om man har olika kulör inne och ute målas kanten som vätter utåt när fönstret är öppet i den utvändiga kulören och kanten som syns inifrån i den invändiga kulören. Underkant och framförallt överkanten på bågen syns inte på samma sätt och där räcker ett lager med linoljegrund. Ovankanten lämnades ibland omålad, en del målare hävdar att det bidrar till att ändträet i bågarna kan torka ut bättre. Men underkanten kan få regnstänk från fönsterbläcket och mår bra av att i alla fall grundas.

keyboard_arrow_up