Lockläkt av ”ås” eller ”hatt” typ

Frågeställare: Gunnar
Hej,
jag skall byta ytterpanel på mitt hus, från eternit till stående träpanel. Huset är byggt 1916, med spröjsade fönster.
Jag har ett gammalt fint fiskarhus i Bohuslän, med stående panel och där läkten ser ut som ett plommonstop i profil, ungefär. Jag vet tyvärr inte måtten på läkten och har inte möjlighet att ta dem innan min renovering här i Stockholm. Jag undrar om ni kan hjälpa mig med namn på någon som kan leverera sådan läkt? Samt om ni vet vilka mått som var vanliga ca 1890 när mitt Bohus hus är byggt?MVH Gunnar

Svar:
Hej Gunnar!
Det finns ganska många som hyvlar upp eller till och med lagerför lister med specialprofiler. Du hittar dem bland annonsörerna i vår medlemstidning Byggnadskultur, tex Åttersta och Veckebo såg (www.atterstasag.se, www.veckebosag.se). Annars är Mats Anderses (mats@kusthem.se) ett tips. Han är verksam i bohuslän och känner säkert till locklisten du söker. Han har sitt ursprung i Dalarna där han har en såg med hyvleri som säkert kan få fram locklisten.
mvh Shaun