fbpx

Linoljefärg eller inte?

Frågeställare: Kjell Widner
Jag bor i ett gammalt hus från slutet av 1700-talet. Huset har träpanel på utsidan. Färgen på utsidan har nu börjat spricka o krackelera och släpper ända in till träet. Med tanke på husets ålder tror jag att de inre färglagren är linolja. Jag har fått rådet att all färg måste bort och att sedan måla om. Kan man ta bort gamla färgen med en sk speed heater eller är det risk att träet skadas? Vilken typ av färg ska jag använda? Jag har fått olika råd, ett är att använda linoljefärg, ett annat att använda modern vattenbaserad färg? Vad är bäst och finns det mer saker jag måste tänka på?

Svar:
Färgborttagningslampa är bra att ta bort gammal färg med. Ett tips är att fästa ett teleskopskaft så att lampan kan stå själv mot väggen och värma medan man skrapar. Varmluftspistol fungerar också men temperaturen är högre och man måste se till att inte blåsa in varmluft i glipor i panelen.
Beträffande val av färg tror jag det inte finns någon tvekan. På ett 1700-talshus skall du använda linoljefärg. Utöver att den är kulturhistoriskt korrekt så skyddar den träet, är enkel att underhålla, åldras vackert och låter virket vädra ut fukt. Om du inte har målat med linoljefärg förut kan det vara värt att köpa några konsulttimmar av en erfaren målare. Ditt länsombud kan tipsa dig om en bra målare i din närhet.
Det är ingen raketkunskap att måla med linoljefärg. Men det är viktigt att man målar ut färgen riktigt tunt och låter det torka ordentligt mellan strykningarna. En del målarfirmor har för bråttom och målar lika tjockt som de brukar göra med plastfärg. Därför är det viktigt att målarfirman har målat med linoljefärg förut, och att de gillar att göra det. Kolla alltid referenser och referensobjekt.

keyboard_arrow_up