fbpx

Linoljefärg på plåt

Frågeställare: Ulf Jernudd
Hej! Jag har målat en plåtlada med linoljefärg, engelsk röd, för cirka två år sedan. Färgen sitter kvar mycket bra med pigmenten är nästan helt borta. Ytan ser ”dassig” ut och är blekt rosa. Antar att plåten hettas upp mycket och färgen mattas fortare än på trä.
Vad ska jag göra? Om man oljar in med linolja, håller det eller måste det göras om inom ett par år?
Har Ni tips på någon linoljefärg som är framtagen för plåt? Vill att ladan ska vara röd.

Svar av Ove Kummel:
Ett typiskt fenomen på moderna färger. Du har sannolikt använt en modern färg som inte innehåller rött pigment. Det röda är ett färgämne som färgar in fyllnadsmedlet som kan vara kalciumkarbonat. Detta färgämnet är ej ljusäkta och blir ganska snart urblekt och rosa. Det enda riktiga är att måla om med en pigmenterad färg. Sannolikt vet de inte vad detta är i en färgaffär. Om så är fallet så får du leta tills du hittar en affär som förstår vad du vill ha.

Svar av Karin Johansson:
Hej Ulf
Även i bra linoljefärger är det tyvärr ett ganska vanligt fenomen med engelskt röd som inte håller måttet. Detta pigment är så färgstarkt att det ofta blandas ut väldigt mycket med diverse fyllnadsmedel vilket gör att färgen fort bleks. Det är m.a.o. även svårt för färgfabrikanterna att få fatt i bra pigment. Kanske kan du hitta en annan röd ton som du trivs med som får sin färg av ett annat pigment? Att olja in fasaden gör den lite mörkare för ett kort tag, men solen bryter snabbt ned oljan igen, och avsaknaden av pigment kan oljan inte hjälpa.

keyboard_arrow_up