fbpx

Laga/foga klinkergolv från 1800-tal

Går kanske utanför det vanliga men jag måste fråga för utan det får jag inget svar. 🙂
Gammalt golv. Huset är från 1800-talet, delar är från före 1800. I Spanien.
Golvet består av oglaserade klinkers som jag rengjort. Jag tror att materialet (basen) är sandsten. Efter rengöring så är de som papper och suger åt sig snabbt om man spiller något. Se bilder.
Några klinkers är lösa. Se bilder.
Har klurat och tror att när man la klinkers, så la man ut en fästmassa och tryckte fast klinkers utan fogavstånd. Därefter verkar de lagt ut torr fästmassa (pulver) och sopat ner det i fogarna och därefter ”vattnat”. Kan alltså inte se att någon fog lagts. Därav min fundering.
Fråga:
Ska lösa klinkers fästas med fästmassa? Innebörd att jag måste slipa ner den gamla fästmassan. Hur säkerställer jag höjden av fästmassa så inte klinkers blir för hög?
Fog. Jag kan foga på klassiskt vis där det går. Men går det att sopa ner fogpulver och lägga på vatten efteråt i de smala fogarna som är mindre än 1mm? Tveksamt om jag får ner blandadfogmassa i de smala springorna. 🙂

Ska fästa lösa klinkers, lägga fog och därefter behandla golvet.

Svar:

I Spanien har man en längre tradition av att lägga sten, kakel och klinkergolv än vi har i Sverige. Att lägga golv med så smala, eleganta fogar är mycket svårare än med våra moderna, breda fogar som kan kompensera för ojämnt lagda plattor. Ett tips är att fråga en erfaren spansk hantverkare på plats för att få bäst möjliga svar. Med reservation för detta kan en väg vara att hugga eller bila bort sättbruket under plattan, fukta underlaget och plattan och lägga nytt sättbruk med en fixkam som fördelar sättbruket i strängar som är högre än det gamla sättbruket. Ett alternativ är att lägga några klickar sättbruk med lagom avstånd. Då kan man trycka ned plattan till rätt höjd, till exempel med en bräda eller skiva som är större än kakelplattan så att den hamnar på samma höjd som intilliggande plattor. Låt torka ordentligt innan man tar bort skivan/brädan. Kakelplattan kommer inte att sitta lika bra som de övriga men kanske tillräckligt? Fogpulvret borstas ned i springorna och vattnas. Om man använder fogsmet skall den vara finkornig och tunnflytande så att den tränger ned i springan. Tvätta bort överflöd och kladd noggrannt som annars härdar och ger fula fläckar.

keyboard_arrow_up