fbpx

Klä in betonggolv på entré samt färgsättning ytterdörr

Vi ska måla om framsidan på vårt hus och behöver hjälp med entrén. Golvet är idag betong och inte särskilt snyggt. Vad kan man klä in golvet med istället och som är tidstypiskt 1800-tal? Vi ska även måla ytterdörren och skulle vilja få lite idéer för färgsättning.

Svar:

Om man hade byggt en liknande portik på 1850-talet stod inte cement till buds utan det vanliga på en sån här storslagen byggnad hade varit massiv natursten, till exempel kalksten.  Det är en stor åtgärd att byta men eventuellt kan man klä ytorna och trappans plansteg  med tunna kalkstensskivor.

Beträffande ytterdörren ser den ut att vara av äldre datum, kanske kan ni skrapa fram en äldre färgsättning? Eventuellt är det en ekdörr i botten vilket också skulle passa en sån här exklusiv entré. Den gröna färgen är annars vacker men skulle kunna göras ljusare med tanke på att portiken skuggar och får dörren att se mörkare ut än den är.

Det kan vara värt att anlita en antikvarie några timmar som kan göra en undersökning på plats, det har ju skett en del ändringar på huset som kanske kan vägleda för nya utföranden på trappan och dörren.

keyboard_arrow_up