fbpx

Kan man låta innerbågar sitta i året runt?

Huset har kvar otroligt vackra och stora originalfönster. Fönstren är uppdelade till 4 st ytterbågar varav 2 st med 4 glas och 2 st med 8 glas i. Till de flesta fönstren finns också innerbågarna kvar, jag läser mycket om att tätning och inpassning av innerbågar till hösten. Min farhåga är att om jag ska montera och demontera innerbågarna varje år så blir det väldigt mycket jobb då det är 27 st fönster.

Kan man låta 3 av 4 innerbågar sitta permanent och bara demontera en båge i syfte att kunna öppna fönster/vädringsfönster eller skulle detta vara någon risk mer än att det inte ser snyggt ut inifrån?

Svar:

Det går bra att låta innanfönster sitta kvar året om. Standardlösningen för tätning av lösa innerbågar på vintern är att sätta klisterremsor över springorna och lägga fönstervadd eller mossa mellan glasen för att undvika kondens. Annars kommer den varma och fuktigare inomhusluften in mellan fönstren och kondenserar på det yttre glasets kalla insida. Man kan också täta med fönsterlister mellan innerbågen och anslaget i karmen. På fönsterbrädan finns det inte alltid anslag och då får man använda klisterremsor eller snickra dit en anslagslist. Om du tar bort en av bågarna på sommarhalvåret fungerar det tekniskt som att innerbågarna är demonterade.

keyboard_arrow_up