fbpx

Kalk- eller cementbruk?

Frågeställare: Inger
Jag vet att jag någonstans har en notering om hur man kan göra en grov test för att få en uppfattning av vilken sorts bruk man har att göra med. Alltså om det är kalk eller cement eller kc.Men nu när jag skulle behöva noteringen hittar jag den inte. Det var någon syra har jag för mig men då jag aldrig gjort testet kommer jag inte alls ihåg någonting. Är det någon som kan svara?

Svar:
Kalkbruk är det traditionella bruket med uråldriga anor. Under början av 1900-talet dominerade kalkbruk men ersattes efter hand med bruk med cementinblandning. Ju mer cement bruket innehåller desto hårdare blir det men analysen kan vara svår eftersom det finns så många olika blandningar. Om man ristar med ett verktyg så blir det inget spår om det är rent cementbruk och ju mjukare det är, dvs ju mer kalk det är i bruket, desto mer spår blir det.
För att vara på säkra sidan kan man skicka ett prov för analys, tex hos Målarkalk i Hyllinge. De gör allt från enklare bedömningar till avancerade analyser med uppgift om hur många procent det är av de olika beståndsdelarna och typ av ballast.

keyboard_arrow_up