fbpx

Impregnerat bjälklag

Bjälklaget i golvet på vårt torp från mitten av 1800 talet byttes till ett impregnerat, troligtvis under 60-70 talet och vi känner oss inte riktigt bekväma med att det möjligtvis kan förekomma kreosot. Vad är det bästa att göra I den situationen? Den andra frågan rör syllstocken (som är torr) men full av små hål, bifogar bild, tror ni att den skulle klara ett potentiellt byte av bjälklaget, eller behöver den bytas med?

Försöker desperat komma i kontakt med någon som kan komma ut och kolla på det, men det är inte det lättaste att hitta byggnadsvårdande snickare runt Göteborg!

Svar:

Idag använder man inte impregnerat material i bostäder på grund av hälsorisker och dålig lukt i samband med vattenskador. Nu när bjälklaget är frilagt är det relativt enkelt att byta materialet. Syllstocken är svår att bedöma med ett foto men det är samma resonemang där – nu när det är frilagt är det enklare att byta till friskt virke. En rekommendation är att låta en erfaren konsult göra en besiktning på plats för att klargöra åtgärdsbehovet.

Via våra länsombud i Västra Götaland kan du få tak på konsulter och snickare som kan besiktiga och byta det som behöver bytas. Tyvärr är efterfrågan på byggnadsvårdskunniga hantverkare stor och väntetiderna kan bli därefter. Men en konsultation på plats bör gå ganska snabbt.

keyboard_arrow_up