Husqvarna no 060

Frågeställare:
Jag har en vedspis av rubricerad modell. Jag är nyfiken på när den är tillverkad. jag har varit i kontakt med några firmor i branschen. No 060 finns inte i deras register. Jag är på jakt efter en hällfyllnad.

Svar:
Hej. Din spis tillverkades från 1910-1932 och reservdelar fördes fram till 50-talet. Ca 200 spisar tillverkades per år. 0 som första siffra anger att spisen är högereldad vilket är lite ovanligt och det kan påverka hur svårt det är att hitta reservdelar. Om hällfyllnaden finns kvar kan en skicklig smed svetsa den. Om det inte finns något alls så gör du en pappersmall och börjar leta på internet efter likadana. Det kan finnas sådana som passar från andra modeller. Det går även att gjuta nya men då måste du först avgöra vilket skick spisen är i om det är värt det och om mer behöver göras. Maila mig om du kör fast så kan du få en kontakt som kanske kan hjälpa dig med tex gjutning. Det är då möjligt att han vill ha betalt för att hjälpa dig. Min mailadress finns under länsombuden i om oss i menyn.