Husets historia

Frågeställare: Emma
Hej, jag heter Emma och är 16 år jag har bott i det här huset hela mitt liv och nu blev jag lite nyfiken på vad det har varit här innan det blev ett hus nu heter det Sågvägen 8 men innan så hette det Gustenberg och hade postnumret 61700 jag hoppas att ni kan hitta något för är väldigt nyfiken.

Svar:
Hej Emma! Kul att du är nyfiken på ditt hus. Att ta reda på husets historia är faktiskt otroligt spännande. Lite som ett detektivarbete, och ofta hittar man intressanta berättelser knutna till huset, människorna och bygden. Börja med att gå till din hembygdsförening, de har ofta välordnade arkiv med äldre fotografier och andra handlingar relaterade till bygdens hus. En annan kunskapskälla är länsmuseet. Om man har tur kan det finnas en skatt med dokumentationsmaterial där. Personalen på arkiven brukar vara mycket hjälpsamma med tips om hur och var du den kan leta vidare.
Det finns en nyutkommen och bra bok som heter ”Börja forska kring ditt hus och din bygd” av Clemensson/Andersson som kan ge lite mer kunskaper i ämnet. Den kan du låna på biblioteket. Lycka till!