fbpx

Hur ska jag gå vidare med detta golv

Frågeställare: Christian Schulz
Har en timring på gården som vi nyss köpt som vi tänkt hyra ut tills vi har tid att renovera den åt oss själva (Vi börjar med det hus vi ska bo i) När jag började riva bort masonit och annat skräp i hallen för att göra den fräsch för uthyrning så kom jag ner till ursprungsgolvet. Jag tog bort några tiljor och kollade isolering och vindpapp under. Har spikrensat allt från masonitspikningen och försänkt de spikar som golvet nu är spikat med några millimeter. Ursprungligen så är det spikat med smidda spikar. Men av dessa finns endast ett fåtal kvar. Golvet har varit upptaget och återsatt på senare tid. Springorna i golvet tycker jag är ok.

Det är dock en hel del färgrester och spikhål kvar från tidigare. Ska jag få bort all färg och slipa det trärent så måste jag nog hyra någon slags maskin (vilken) för golvet är så pass ojämnt att mycket trä i så all måste slipas ner. Min fråga är: Ska jag bara slipa det hyfsat stickfritt med handbandslip och den måla det i den kulörten som det varit målat ursprungligen (Förmodligen samma färg som på trappan som skymtar på någon bild) Eller går det att få till et plant fint skurgolv av detta med vatten och såpa?

Svar:
Hej Jag tycker att du är på rätt spår när du föreslår att göra en lättare avslipning med handslipmaskin och sedan måla. (Själv föredrar jag oscillerande slipmaskin, tycker handbandslip är svår att styra men det är antagligen en vanesak.) Det finns ganska mycket missfärgningar på brädorna, du kan ju prova om bandslipen tar på dom men ofta så har dom gått så djupt att det skulle kännas som att man fick nöta halvvägs till jordens mitt innan man fick bort dom. Bättre då att göra en lätt slipning av ytan, lämna patinan i brädornas ojämnheter och måla över med linoljefärg. Att slipa golvet med golvslip vore synd, visserligen finge man en yta som kunde fungera som skurgolv men det blir iallafall platt o dött i jämförelse. Linoljefärg är dessutom väldigt slitstarkt som golvfärg.

keyboard_arrow_up