fbpx

Fuktsäkra en krypgrund

Frågeställare: Jonas
Vårt ganska nyinförskaffade hus från ca 1880 har en luftig och väl ventilerad krypgrund som känns problemfri.
På 1920-talet gjordes en utbyggnad med helmurad sockel(ej platta).
Under huset finns kryp-bar förbindelse från den ”problemfria” kryprunden till den senare, men Den saknar ventiler.
I den del av bostaden som står på 20-talsgrunden gjorde vi för ett år sedan ett badrum med golvvärme.
Bara för att ”hålla koll på läget” har vi regelbundet krupit in för att se att inget oönskat skall ha skett. Senaste gången upptäcker jag
lite mögelsvamp i anknytning till grundmuren där lite spån trillat ner, troligen i samband med badrumsbyggandet.
Första åtgärd blev att låta borra 4 ventilationshål i grunden och nu har Anticimex varit hem och kontrollerat. Ingen hussvamp synes men det är på tok för fuktigt i marken just under den delen av huset enligt deras mätning, och har troligen varit så länge för det undre bjälklaget visade sig lätt rötskadat.
Då, kommer jag äntligen till frågan: Har jag några alternativa lösningar att ta till eller är jag hänvisad till Anticimex offert om ca35.000Kr för att plasttäcka hela marken under huset, intallera elektrisk ”sorpavfuktare” (eller vad han sa), och täppa igen Alla ventiler + ca 30.000 för att få Ragnsells att först dammsuga hela ytan från organiska fibrer.
Dels är det mycket pengar, sen känns allt som heter ”plast” så tråkigt och ohälsosamt för ett gammalt hus.

Svar:
Kolla med försäkringsbolaget vilka krav de ställer. Annars vore det bra att hitta orsaken till fukten innan man börjar bota symptomen. En vanlig orsak är t.ex att det kommer in varm sommarluft och att den kondenserar i den kalla grunden. I det fallet bör ventiler stängas under den varma årstiden och öppnas den kalla. Men det kan finnas andra orsaker som markfukt, läckor och felaktig avrinning från taken. Om ni är medlemmar i föreningen kan ni kontakta ert länsombud som kan förmedla kontakt till erfarna konsulter eller hantverkare.

keyboard_arrow_up