fbpx

Framtidens tänkare bor i Säffle

De så kallade stallarna på Ström är ett av de senaste objekten som tagits upp på Svenska byggnadsvårdsföreningens Gula lista över hotade kulturmiljöer.

Peter Sörensen

För dig som liksom jag tidigare är obekant med objektet citerar jag ur Lilla Edets Kulturarvsplan, antagen av Kommunfullmäktige, som pekar ut skyddsvärda objekt:

»Med ett dominerade läge på en kulle ligger corps-de-logiet till f.d. Ströms säteri, ofta kallat Ströms slott. Godset som är känt sedan 1400-talet var en av Bohusläns största jordegendomar och har spelat en betydande roll i häradets historia. År 1898 förvärvades egendomen av Inlands pappersbruk och från 1910 är manbyggnaden skild från jordbruksegendomen. En sista rest av ekonomibyggnaderna till slottet är de välbevarade stallarna som ligger kvar strax intill. Stallbyggnaden är påkostad med trappstegsgavlar och mönstermurningar och har ett såväl byggnadshistoriskt som miljömässigt värde.«

Men se detta struntar de styrande politikerna i. Här, just precis på den plätt där stallarna står, omgiven av ett naturområde med skogar och gröna ängar, ska det byggas bostäder tycker politikerna.
– Det finns säkert folk som tycker att Stallarna ska bevaras och renoveras. Men personligen så tycker jag det är rätt beslut att Leifab satsar på att bygga lägenheter, säger kommunalrådet Herr X.

Vattentornet i Säffle

Och vad Herr X personligen tycker är uppenbarligen viktigare än ett uttalande av akademiskt utbildade antikvarier och en Kulturarvsplan klubbad av kommunfullmäktige. Det är, som så skrämmande ofta i fall som dessa, kommunens eget fastighetsbolag (Leifab) som äger fastigheten. Enligt en kalkyl de tagit fram skulle det tydligen kosta fyra miljoner att renovera den. Hur de ränat vet jag inte. Men fyra miljoner, det tycker Herr X är på tok för mycket pengar. Så han vill riva stallarna. Nog snackat tycker han.

I dagens Sverige är det allt som oftast herrar som Herr X ger prov på som styr och ställer i våra kommuner. Det är, av någon för mig outgrundlig anledning, i deras händer vi överlåtit ansvaret för att sköta förvaltningen av vårt gemensamma kulturarv och utvecklingen av våra samhällen. De styr och de ställer i kommuner som Umeå, Svalöv, Hagfors, Filipstad och – Lilla Edet. För att bara ta några exempel.

Jag har mött många av dem genom åren och det har, om jag ska vara riktigt rättfram, varit genuint obehagliga möten. Jag kan inte nog uttrycka hur oerhört trött jag är på detta sakernas tillstånd. Varför låter vi dem hållas tänker jag?

Tack och lov finns det mer kreativa politiker. I Säffle till exempel, där man just nu håller på och skapar en makalös konsthall av sitt pampiga gamla vattentorn. I Malmö där man med varsam hand skapar en häftig saluhall i ett gammalt nedslitet godsmagasin. Eller i Katrineholm, där man renoverat sina gamla lokstallar och skapat en ny dynamisk arena för ungdomskultur i dem. I dessa orter spirar kreativiteten och framtidstron. Och utvecklingen går hand i hand med bevarandet. Jag lyfter på hatten för den typen av intelligenta politiker. För deras tänkande stärker samhällen och visar vägen mot framtiden. Medan det som herrar som Herr X & co står för, det trasar sönder och tillhör historien.

Fotnot: Herr X heter i verkligheten något helt annat. Och jag ska villigt erkänna att jag varken träffat eller talat just med honom.

Peter Sörensen
Civilekonom, byggnadsingenjör, egen företagare och länsombud i Värmland.
peter@greenhouse.se

keyboard_arrow_up