fbpx

Finns det någon metod för att lossa golv?

Frågeställare: Fredrik i Älvdalen
Hejsan! Har nyligen köpt ett gammalt fint hus I Älvdalen med renoveringsbehov. Har försiktigt lossat golvsocklar mm. som ska återmonteras. Planen är att behålla så mycket som möjligt I orginalskick. Nästa steg är att lyfta golven så att jag kommer åt att kontrollera trossbotten, isolering mm. min sambo och jag är helt bestämda med att återmontera golven igen och fortsätta vårda skurgolven som de är.

Har läst och även upptäckt att den första brädan är den svåraste. Har mina egna teorier hur jag ska göra men tänkte ställa frågan här på forumet om det finns något gammalt knep för att lossa brädorna (framförallt den första) innan jag ger mig på detta.. Timmerhusen är ju mer eller mindre gjorda för att plockas isär och sätta ihop så någon metod måste det väl finnas gissar jag.

Svar:
Du svarade själv på frågan efter några dagar:

Har nu lossat den första plankan vilket gick hur bra som helst. Inser efter att jag fått upp den att det går bra tack vare att plankan närmast vägg är rundad på undersidan vilket gör att det inte alls är några problem. Det är med andra ord där som nyckeln sitter. Ska blir riktigt intressant att fortsätta denna renovering… känns som att det finns en tanke bakom det mesta de byggde förr! 🙂 Ha re! Fredrik

Noteras bör att det finns många varianter beroende på golvtyp, infästning, ålder, regional tradition och hantverkare. Gemensamt är att det är bra att som du gå försiktigt till väga så att man ser hur golvet är lagt innan man bryter sönder något. Med kilar och kofot kommer man ganska långt.

keyboard_arrow_up