fbpx

Färgsättning knutbrädor och vindskivor

Vilken färg på vindskivor och knutbrädor passar historiskt ett uppländskt torp (målat i ljus faluröd) från 1850? Röda eller brutet vita? Fönsterbågar och foder är målade i brutet vitt. Huset har sadeltak och två våningar.

Svar:

På 1850-talet var fortfarande de flesta husen på landsbygden omålade men faluröd slamfärg hade börjat bli vanligare på de större bondgårdarna. Linoljefärg var fortfarande dyrt men introducerades efterhand på fönster och dörrsnickerier och senare på knutar och vindskidor. I Uppland och framförallt Roslagen lanserades stenkolstjära under slutet av 1800-talet och blev lite av en trend, en regional särart. Bland annat husknutar, fönster- och dörrfoder samt vindskidor tjärades svarta. Stenkolstjäran var en restprodukt från tillverkningen av gas vid Stockholms gasverk.

Ett torp med två våningar är sannolikt påbyggt mot slutet av 1800-talet, kanske är det den tidskaraktären ni bör välja? Om huset är enkelt till sin karaktär passar det bra med röda vindskidor och knutar, annars fungerar brutet vitt också till perioden.

keyboard_arrow_up